Cestování se psem

 

Cestování může být pro psa velmi náročné.  Záleží ovšem na jeho povaze, na dopravním prostředku,  na délce cesty i na počasí. Vždy je třeba se na delší cestu připravit, aby pro vás i pro pejska bylo cestování co nejpohodlnější a abyste také dostáli podmínkám předepsaným ze zákona.

 

PŘÍPRAVA NA DELŠÍ CESTU

Pejska před cestou vyvenčete, zkontrolujte, zda máte dostatek pitné vody a misku, ze které ji budete svému miláčkovi během přestávek nabízet. Před jízdou není dobré psa krmit. Pokud však jedete mimo domov na delší dobu, je vhodné vzít s sebou stravu na kterou je pes zvyklý, aby nedošlo při náhlé změně k zažívacím potížím. V průběhu jízdy se zastavte každé 2-3 hodiny, aby se pes mohl proběhnout, vykonat potřebu, uklidnit a napít se. Pes by neměl cestovat na přední sedačce. Vyhraďte psovi místo buď na zadní sedačce, nebo nejlépe v zadním prostoru odděleném mříží, která mu zabrání přeskočit do prostoru cestujících, ev. ve fixované přepravce s neklouzavým dnem. Toto je nejbezpečnější způsob přepravy, který navíc v případě prudkého zabrždění nebo nehody zabrání vymrštění psa do prostoru. Někteří psi jsou při cestování autem neklidní, štěkají, poskakují nebo neustále mění místo, což je nebezpečné pro zvířei pro cestující. Řešení takového chování je problematické, ale ne nemožné. Poraďte se u svého veterináře, dle konkrétní situace. Rád vám jistě poradí, jaké léky podat vašemu svěřenci, pokud trpí při jízdě nevolností nebo nadměrnou nervozitou. Za horkého počasí je nutné zabezpečit dobré odvětrávání auta. Pes by se při jízdě neměl vyklánět z okna. Při teplém počasí nenechávejte psa samotného v zavřeném autě. V horkém létě může dosáhnout teplota uvnitř auta až 65°C během pouhých 15 minut stání na slunci.  V takovém prostředí se zvíře snadno přehřeje, což může vést i k jeho smrti.

 

MOŽNOST CESTOVAT BEZ PEJSKA

Z mnoha důvodů tedy zvažte, zda váš miláček nevydrží raději u příbuzných na zahradě nebo v psím hotelu. Psí hotely jsou v současnosti velmi rozšířené a často za přiměřenou cenu poskytnou pejskovi vzornou péči, včetně kvalitního krmiva a procházek. Je však vhodné si nejprve prohlédnout podmínky, v jakých bude pes ubytován. Hotel vyžaduje potvrzení o zdravotním stavu zvířete, zaměstnanci by měli znát stravovací návyky psa, případně léky a zdravotní problémy. Ulehčete svému kamarádovi pobyt a vybavte ho hračkami, vlastní dekou, miskami apod. Je-li pes však tak fixovaný na svého pána, že stres z odloučení je větší než riziko z cesty, pak je lepší ho vzít raději s sebou.

 

CESTOVÁNÍ DO ZAHRANIČÍ

Od 3. července 2004 došlo v souvislosti se vstupem naší republiky do Evropské unie ke změnám podmínek při cestování s domácími zvířaty (psy, kočkami a fretkami). Při každém vycestování si ověřte u Státní veterinární správy ČR, jaké podmínky ke vstupu mají jednotlivé státy, protože i mezi zeměmi EU existují rozdíly v požadavcích. Při vycestování je nutné, aby zvířata měla tetování nebo byla označena mikročipem. Pokud mikročip zvířete nevyhovuje daným normám ISO, musí majitel v době kontroly poskytnout vlastní čtecí zařízení. Při vycestování musí mít majitel nebo osoba, která za zvíře zodpovídá, u sebe Pas pro malá zvířata, v němž musí být zapsáno číslo tetování nebo číslo mikročipu. Další podmínkou je platná vakcinace proti vzteklině. Zvířata musejí být očkována od 3 měsíců věku. Očkování je platné pouze tehdy, pokud zvíře nebylo očkováno dříve než před rokem a později než 21 dnů před cestou. Mláďata mladší 3 měsíců mohou cestovat, pokud mají vlastní pas a od narození byla na jednom místě, aniž přišla do styku s divoce žijícími zvířaty, nebo jsou převážena společně s matkou, na které jsou závislá.

 

ZVLÁŠNOSTI NĚKTERÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ

Uvádíme některá zpřísňující nařízení, která jsou vyžadována pro vstup domácích zvířat některých zemí. Legislativní pokyny se ale neustále mění v souvislosti s momentální situací ve světě (neboc šílených krav (BSE), ptačí chřipka apod.). Je tedy na majitelích, aby si před cestou informace ověřil na příslušných úřadech.

 

Velká Británie, Irsko, Švédsko

Uznávají pouze označení mikročipem. Požadují při vstupu serologické vyšetření protilátek proti vzteklině. To je možné provést nejdříve 30 dní po očkování proti vzteklině pouze ve schválené laboratoři (v ČR Státní veterinární ústav Praha). Vyšetření stojí cca 1.300,- Kč. Platnost tohoto vyšetření je omezena na 3 měsíce.

 

Velká Británie, Irsko

Tyto země navíc vyžadují ošetření proti echinokokóze potvrzené v pase. Echinokokóza je onemocnění způsobené tasemnicí. Pokud dojde k nakažení člověka, může mít i smrtelný průběh. Ošetření zvířat spočívá v podání odčervovacích tablet 24 - 48 hodin před vstupem do země. Dále je nutné mít v pase potvrzeno i ošetření zvířat proti klíšťatům v době 24 - 48 hodin před vstupem do země. Antiparazitální obojky se neuznávají, je tedy nutné aplikovat buď spray, nebo spot (kapka mezi lopatky). Štěňata a koťata mladší 3 měsíců smí do těchto zemí cestovat pouze po udělení výjimky.

 

Státy mimo EU

Majitel musí splnit podmínky stanovené konkrétně třetí zemí při cestě tam. Pro návrat zpět na území EU pak podle toho, z které země se vrací.  Z některých stačí platná vakcinace, pas a identifikace zvířete. Seznam těchto zemí je uveden na stránkách Státní veterinární správy ČR (např. Chorvatsko, USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland atd.). Při návratu z třetích zemí, které nejsou v tomto seznamu uvedeny, se musí chovatel prokázat serologickým vyšetřením zvířete na vzteklinu. Toto vyšetření musí být provedeno alespoň 30 dní po očkování a maximálně 3 měsíce před vycestováním do třetí země.

 

 

Autopás pro psa zajišťuje bezpečnost psa v automobilu při nárazu nebo prudkém zastavení. Omezuje nekontrolovaný pohyb psa v automobilu a umožňuje řidiči, aby se mohl plně soustředit na řízení. Bezpečnostní pás ochraňuje nejen zdraví a život psa, ale i ostatních pasažérů při jízdě v automobilu. Nepřipoutaný pes se při nárazu nebo prudkém zastavení stává nebezpečným objektem, který může vážně zranit osoby sedící v automobilu. Při nárazu auta v rychlosti 50 km/h je pes vymrštěn ze svého místa třicetinásobkem své hmotnosti. Pro představu: pes o hmotnosti 20kg pak udeří na překážku silou 600kg.

Autopás je zároveň vyroben tak, aby nijak neomezoval pohodlí psa při přepravě.

 

 

 

-  Můj pes, 3/2008, str. 24-25