Co dělat, když se zaběhne...

 

1. Kontaktujte místní policejní služebnu

    Zajistěte, aby byl někdo doma, nebo na místě, odkud pes utekl, kdyby se sám vrátil nebo ho někdo přivedl. Obraťte se na policii a na městské strážníky - je možné, že vašeho psa mazitím někdo našel a jeho nález ohlásil. Pokud ne, zanechejte jim své jméno, adresu, číslo telefonu, a hlavně co nejvěrnější popis ztraceného psa, aby vás mohli v případě jeho nálezu kontaktovat.

 

2. Projděte si trasu svých obvyklých vycházek

    Prohlédněte si místa, kam často se svým psem chodíte a zkontrolujte veškeré blízké objekty a stavby, kam se mohl ukrýt a které by se pro něj mohly stát pastí. Jestliže nejste v místě svého bydliště, přesvědčte se, jestli pes neutekl právě tam.

 

3. Obvolejte policejní stanice v okolí

Oblast, kde se váš zmatený zaběhlý mazlík pravděpodobně pohybuje, může být i hodně vzdálená od místa, kde jste jej viděli naposledy. Psi na útěku často rychle urazí dlouhé vzdálenosti.

 

4. Ptejte se lidí

Vyptejte se sousedů, ale i neznámých lidí, pohybujících se v okolí vašeho bydliště, jestli psa náhodou nezahlédli a nezapomeňte jim na sebe dát kontakt. Zapojte do pátrání i své kamarády a příbuzné. Čím více lidí bude nešťastného uprchlíka hledat, tím vyšší je šance na jeho nalezení.

 

5. Zeptejte se v útulcích

Zkontaktujte útulky v okolí a zjistěte, jestli tam psa někdo neodvezl. Pro jistotu zanechejte i zde svůj kontakt a podrobný popis svého psa. Obraťte se s prosbou o pomoc na zájmová sdružení a nadace, zabývající se pomocí opuštěným psům a zvířatům v nouzi - také jim mohl někdo psího nalezence svěřit nebo je o něm informovat.

 

6. Vylepujte plakáty

Pokud psa během krátké doby nenajdete, vylepte plakáty s podrobnými informecemi o zaběhlém psovi (nejlépe s fotografií) a kontaktem na vás. Vyvěste je na místa, kde se často zdržuje veřejnost - v obchodech, u místního veterináře, na poště, na zastávce MHD apod. Zkuste také podat inzerát v místních novinách nebo zkuste pátrat pomocí internetových stránek, které často navštěvují pejskaři. Mějte ale na zřeteli, že výlep plakátů může být na některých místech v rozporu se zákonem či místní vyhláškou.

 

 

NEJLEPŠÍ PREVENCE

 - veterinární mikročip - očipovaný a zaregistrovaný pes najde svého majitele, i když se zaběhne kdekoli v EU. Čipování bez registrace však k nalezení psa pomůže zdaleka méně účině

- tetování - identifikovat psa je možné, aniž by byla k dispozici čtečka. Tetování se však u některých jedinců špatně hledá, či bývá špatně čitelné. Tetování vyžadují některé země EU

obojek s kontaktem - na obojek můžete psovi připevnit speciální přívěšek se svým jménem, adresou a telefonním číslem

svítící či reflexní obojek - pomůže vám najít psa i za tmy

obojek s GPS - navigace pomůže psa spolehlivě lokalizovat, dosah je až deset kilometrů

 

ZAREGISTRUJTE SVÉHO PSA

Pokud máte psa očipovaného, nechejte jej zaregistrovat. Pak bude snadné vás, jako majitele psa, najít a zkontaktovat.

Do centrální evidence zvířat a věcí ČR můžete psa zaregistrovat prostřednictvím papírového formuláře nebo elektronickou formou na stránkách www.identifikace.cz. Služba je placená, jednorázový poplatek činí 240,- Kč.

Do národního registru majitelů zvířat se rovněž můžete zaregistrovat on-line na stránkách www.narodniregistr.cz. Zápis mikročipu Datamars s českým národním kódem v běžném termínu je zdarma, registrace v kratším než běžném termínu a také registrace zvířete s jiným typem čipu je placená, cena se pohybuje v rozmezí od 49,- do 270,- Kč.

 

 

 

Psí kusy 1/2011, str. 32