"Čtení stop" ze stolice

Přiznáváme, že v první chvíli může psí stolice vypadat jako vysloveně nechutné téma. Ale který majitel psa nezkontroluje aspoň rychlým pohledem, zda pes "udělal potřebu" a zda třeba nemá průjem? Kdo se trochu vyzná, může na základě barvy, příměsí a stavu stolice vyvodit i mnoho dalších závěrů o tělesném stavu svého čtvernožce.

 

Vnější vzhled stoliceje u zdravého psa velmi podstatně ovlivňován tím, co dáváme zvířeti k jídlu. Tak můžeme například jen za pomoci exkrementů zjistit, zda pes ostává kvalitní stravu. Průkazným znakem kvality potravy jednoznačně je už jen pouhé množství stolice. Je to logické: pokud krmivo obsahuje hodně plniv, která pes nemůže využít, pak zase ve velkém objemu vyjdou "vzadu" ven.

Krmení, které obsahuje hodně cenných a vysoce stravitelných složek, má tedy za následek malé množství stolice, zatímno takové, které obsahuje hodně "balastu", způsobuje, že pes jí produkuje větší množství.

Dalším záchytným bodem pro složení krmiva je - upozorňujeme, že u zdravého psa bez žaludečních a střevních problémů - konzistence stolice. Nevyužitelné zbytky krmiva vážou v tlustém střevě vodu. Proto je u méně kvalitních krmiv stolice měkčí a vlhčí než u prvotřídních výrobků.

Pokud je stolice stále trochu příliš měkká, může to být signál, že pes potřebuje kvalitnější krmivo - samozřejmě pouze tehdy, pokud je možno vyloučit veškeré chorobné příčiny.

 

Příliš tuhá?

Pro psa je většinou podstatně nepříjemnější opačný případ: pokud je konzistence stolice příliš tuhá. Pak se musí při kálení namáhat, "dělání hromádek" trvá dlouho a je bolestivé, a jestliže podíl vody ve stolici ještě více poklesne, dojde k zácpě. Tak dlouho bychom však rozhodně čekat neměli. Jestliže narazíme na velmi tuhou stolici a zjistíme, že pes má s konáním potřeby velkou práci, měli bychom se poradit s veterinářem. Příčinou takových symptomů může být zvětšená prostat, cizí těleso nebo  nádor ve střevech. Anebo zvíře sežralo větší množství kostí (i když k tomu by docházet nemělo)? Pokud se podaří vyloučit chorobný stav, je třeba se pokusit zlepšit odchod stolice změnou krmení a zvýšeným pohybem.

Hlavně starší psi mívají línější střeva, která vyžadují povzbuzení ze dvou stran. Jeden aspekt představují dlouhé svižné procházky půl hodiny až hodinu po krmení, druhým je pak charakter stravy. Tady jsou naopak namístě balastní látky, nerozpustné cukry, které psí střeva nedokážou zpracovat. Ty natahují do střev vodu a způsobují, že stolice je pak měkčí a tekutější. Tyto vlastnosti má obecně zelenina a také lněné semínko nebo pšeničné otruby.

Při používání hotových krmiv bychom měli dbát na pokud možno vysoký obsah surové vlákniny. Ten je obecně uváděn na obalu a při sklonech k zácpám by neměl činit méně než 10 procent krmiva. Nejlepší je rozdělit krmení alespoň na dvě porce denně a postarat se, aby měl pes pořád k dispozici dostatek čerstvé vody. Pokud uvedená opatření nepostačí, můžeme jako další krok přidat ke krmivu parafínový olej nebo mléčný cukr.

 

Barva stolice

Majitel psa může posuzovat nejen konzistenci stolice, ale i barvu. Tu určují žlučová barviva, která vznikají v játrech v důsledku rozkladu červeného krevního barviva.

Ale i zde má vliv krmení: velké množství masa způsoví tmavší barvu stolice, stejně jako borůvky, pokud je pes "sklízí". Jestliže mu podáváme více zelené zeleniny, mohou mít výkaly zase nazelenalou barvu. Mrkev nebo červená řepa zbarví stolici dočervena, mléčné produkty nebo vejce spíše dožluta.

Nezávisle na tom existují i zbarvení, která majitele upozorňují na chorobné procesy.

 

Chybějící enzymy

Ve většině případů je bolavým místem slinivka břišní. Ta tvoří trávicí enzymy a předává je do tenkého střeva. Při insuficienci slinivky břišní nemůže být produkován dostatek enzymů. To je ve většině případů způsobeno odumíráním píslušných buněk. Příčina tkví pravděpodobně v tom, že imunitní systém bojuje proti těmto tělu vlastním buňkám. Veterinář může prokázat insuficienci slinivky břišní tak, že zjistí v krvi přítomnost enzymu na trávení tuků. Tak je možno dokonce zjistit špatnou práci slinivky břišní už před výskytem popsaných symptomů. To může být užitečné, například pokud jsou případy insuficience slinivky břišní známy i v rodině psa. Především u německých ovčáků je častý rodinný výskyt tohoto onemocnění. Při snížené produkci enzymů bez symptomů může být další odumírání buněk produkujících enzymy zpomaleno podáváním léků, které brzdí imunitní obranu. Pokud jsou již následky narušeného trávení tuků viditelné, přidávají se ke krmivu chybějící enzymy v tabletách. Tím je možno více než polovině psů zajistit uzdravení nebo přinejmenším podstatné zlepšení příznaků nemoci. Stolice je pak zase tak hnědá a tvarovaná, jak se od ní očekává...

 

Tuk ve výkalech

Například světle žlutá barva ve spojení s jílovitou konzistencí a podstatně zvětšené množství stolice může nasvědčovat na narušené trávení tuků. Stolice v takových případech vypadá mazlavě a vydává hnilobný zápach. Současně si majitel může všimnout, že pes má větší chuť k jídlu než obvykle, ale navzdory tomu, že přijímá větší množství potravy, hubne.

To je způsobeno tím, že jeho tělo nedokáže správně využít tuky obsažené v krmivu, které dodávají energii. Proto vzniká energetický deficit. Trávení tuků je určováno slinivkou břišní, tenkým střevem a játry. Pro dopravu složek tuku jsou dále důležité lymfatické cévy. Poruchy některého z těchto orgánových systémů může rovněž vyvolat takzvaný malasimilační syndrom. To je odborný výraz pro nemoc, při níž je narušeno vstřebávání nebo využívání složek potravy. Pokud si tedy majitel psa všimne některé z výše popsaných změn stolice ve spojení se zvýšenou chutí k jídlu a úbytkem na váze, měl by bezpodmínečně se psem navštívit veterináře. Tam budou zajištěna diagnostická opatření, která pomohou zjistit příčinu takzvané "tučné stolice".

 

 

 

dr. Katja Sauerová

Svět psů, 9/2008, str. 38-39