Hemangiosarkom

 

Tohle onemocnění má svůj zdroj v cévách. A jeho nehezké jméno hemangiosarkom je jen předzvěstí toho, co v realitě umí způsobit. Už to, že se jedná o sarkom, nám napovídá, že je to vysoce magilní (zhoubný) novotvar, který vzniká z endotelu (vnitřní výstelky) cév.

Je to novotvar, který postihuje psy ve středním a vyšším věku (8 - 13 let) bez rozdílu pohlaví. Mezi presdisponovaná plemena, u kterých se sním setkáváme častěji, patří například německý  ovčák,  retrívr, knírač, pudl nebo clumber španěl. Hemangiosarkom nejčastěji postihuje slezinu (50 - 60%), játra, pravou srdeční předsíň nebo kůži a podkoží. Až u 25% zjišťujeme současné poškození sleziny a srdce už při prvotní diagnóze onemocnění. Hemangiosarkom tvoří velmi rychle metastázy a vzhledem k tomu, že se cévy vyskytují ve všech orgánech a metastatické buňky se šíří krví, můžeme metastázy najít v podstatě kdekoli. Bohužel velká část pacientů má metastázy již při odhalení primárního novotvaru.

 

Cesta přímo na operační stůl

Majitel často přichází se psem, na kterém pozoruje přechodnou slabost až náhlé kolapsové stavy, únavu, zvětšující se břicho, nechutenství, nadměrné pití a neochotu k pohybu. Často se setkáváme s pacienty, kteří  náhle zkolabují v důsledku ruptury nádoru a následného masivního krvácení do dutiny břišní. Pacient se dostává do rukou veterináře v těžkém šoku a v ohrožení života v důsledku krvácení do dutiny břišní. V takovém případě není čas na kompletní diagnostiku, obvykle nám postačí pouze sonografické vyšetření, které odhalí volnou tekutinu v břiše a přítomnost tumoru na slezině. Jedinou nadějí na záchranu života je v tomto případě rychlá stabilizace pomocí infuzí a transfuze a následně akutní operace, odstranění sleziny a zastavení krvácení.

Pokud se nám podaří odhalit novotvar včas, ještě před jeho rupturou je ke stanovení přesné diagnózy nutné komplexní vyšetření pacienta a na základě pokročilosti onemocnění i k vyslovení prognózy, která bohužel nebývá příliš optimistická. Vyšetřením krve obvykle zjišťujeme anémii (chudokrevnost), která je odpovědná za únavu a slabost. Dále je nutné provést důkladné sonografické vyšetření břicha, abychom zjistili, zda je postižena pouze slezina, nebo i další vnitřní orgány, a sono nám také odhalí přítomnost výpotku v dutině břišní, který může značit krvácení. Rentgenologické vyšetření hrudníku nám pomůže zjistit přítomnost metastáz na plicích či srdci, k přesnému posouzení se provádí rentgen ve třech projekcích, aby nám nic neuniklo. Na základě těchto vyšetření pak můžeme stanovit prognózu a doporučit léčebný postup.

 

Když  se čas měří  v týdnech

Pokud majitel souhlasí s léčbou, je doporučeným terapeutickým postupem prvotní stabilizace pacienta, následně operace - odstranění sleziny s novotvarem, revize dutiny břišní a případný odběr vzorků i z ostatních orgánů, u kterých nacházíme makroskopicky patrné změny. Následné histologické vyšetření slouží k potvrzení či vyvrácení diagnózy hemangiosarkomu. Pokud histologie potvrdí hemangiosarkom, není prognóza příznivá. Přežitelnost pacientů se pohybuje kolem 2 - 3 měsíců, což není zrovna mnoho. Na chirurgickou léčbu je možné navázat chemoterapií, která může přežití pacienta mírně prodloužit, ale bohužel u tohoto nádoru nedokážeme psům ani jejich majitelům nabídnout příliš dlouhého přežívání. Ale pro mnoho majitelů jsou i ty dva měsíce kvalitního a plnohodnotného života přínosné. Po odstranění primárního novotvaru se psům obvykle velmi uleví, začnou žrát a jsou normálně aktivní, než se projeví přítomné metastázy na játrech, srdci či kdekoli jinde.

 

 

 

Psí kusy 1/2011, str. 42