Psí obezita

 

Jestli má váš pes nějaký ten kousek špeku navíc, je dobré začít s tím co nejdříve něco dělat. Když chcete vědět, jestli nemáváš pes nadváhu, sáhněte mu na žebra. Pokud je bez obtíží cítíte hned pod kůží, vše je v pořádku. Jestli na psovi žebra hrají i bez pohmatu, je váš pes hubený. Ale je to pořád lepší varianta než ta, kdy žebra pod vrstvou tuku nelze nahmatat. To je jasný signál začít s váhou svého čtyřnohého přítele něco dělat. Sám majitel má mnohdy nad obezitou svého vlastního psa zavřené oči. Takže když vám kamarád nebo známý řekne: "Hele, ten tvůj pes je ale tlustý", neberte to na lehkou váhu a raději se poraďte s veterinářem nebo nějakým odborníkem na psí výživu.

 

Nádváha neškodí jen lidem

Zdravotní problémy, které může obezita způsobit, jsou zhruba stejné u psů i u lidí. Tlustý pes nadměrně zatěžuje svůj pohybový aparát, a zvláště pak klouby velmi trpí. Se zvýšeným opotřebením se pak objevují problémy, například poškozené vazy, záněty kloubů, vyhřezlé ploténky. Obezita také zhoršuje stav zvířat trpících displazií kloubů.

Kilogramy, které pes nosí navíc, zatěžují srdce, ledviny a další orgány. Tlustí psi mohou snáze onemocnět cukrovkou. I v běžném životě psa nadváha obtěžuje, v parku nedokáže držet tempo při hře se svými psími kamarády, v horku se mu špatně dýchá, těžko zdolává schody atd.

 

Mám tlustého psa

Kolikrát je pro majitele těžké si přiznat, že jeho psí miláček má nadváhu. Pokud uznáte, že je váš pes tlustý, je to první krok a hned za ním by měl následovat ten druhý, začít s tím něco dělat. Bohužel, neexistují žádné zázračné pilulky, které by psovi pomohly zbavit se přebytečných kilogramů. Pro dobrý pocit můžete pejskovi pořídit preparáty, jež napomáhají spalování tuků. Ale bez omezení potravy a zvýšení pohybu se nikam nedostanete. Je to jednoduchá formulka: pokud je psův energetický příjem (potrava) a výdej (fyzická aktivita, metabolické procesy,...) v rovnováze, vše je v pořádku. Když příjem převyšuje výdej, pes tloustne. A naopak, pokud výdej je vyšší než příjem, pes hubne. A to je to, co právě teď potřebujeme!

 

Pomalu, ale jistě

Psovi nelze nasadit příliš přísnou dietu. Nejzdravější hubnutí je to pozvolné. Ideální úbytek je zhruba 1% týdně. U desetikilového psa je to tedy asi 100g za týden. Psovi samozřejmě snížení krmné dávky nebude po chuti. Může být hladový a venku sežrat na co přijde, vyloudit jídlo od ostatních členů domácnosti nebo návštěv a výsledný efekt bude nulový. Pokuste se tedy o to, abyste snížili pejskův denní příjem energie, ale bez toho, aby trpěl hlady.

 

Zvyšte balast

Každá potravina má jinou energetickou hodnotu. Nejméně kalorií obsahuje zelenina, nejvíce tučné maso, oleje a tuky. Takže místo krmné dávky, která představuje 450g masa a 200g zeleniny, dáte pejskovi večeři, kde bude pouze 350g masa a 300g zeleniny. Pokud pes při téhle změně nezačne ubývat na váze, poměr ještě upravte ve prospěch zeleniny. Když bude pes hladový, zeleniny klidně trochu přidejte. Počítejte však s tím, že zelenina je balast, která psa zasytí a zároveň zvýší množství výkalů.

Jestli psovi dáváte jako přílohu těstoviny nebo jiné obilniny, úplně je omezte. Maso vybírejte dietní. Tedy s co nejmenším obsahem tuku. Rybu, drůbež včetně vnitřností, libové hovězí, vepřovému se úplně vyhněte. Kosti také nejdou na tloušťku, ale pozor, aby se pes velkým množstvím kostí nezacpal. Výbornou službu vám udělají velké tvrdé hovězí nebo jiné kosti, ze kterých pes dokáže ohlodat pouze chrupavku. Hladový pes se zabaví, trochu nasytí a přitom přijme pouze malé množství kalorií. Pokud si váš pejsek rád slupne syrovou mrkev, dopřejte mu raději tu, než různé psí keksy. Opět tak ušetříte mnoho kalorií. Jestli je váš pes krmen granulemi, přejděte na light recepturu. Stejný objem light granulí má nižší energetickou hodnotu. I tak ale asi budete muset chlupáčovi pár granulek ubrat.

 

Pohyb, pohyb a pohyb

A jsme u druhé, neméně důležité věci, a tou je pohyb. Zde už nebude takový problém, protože málokterý pes odolá procházkám a výletům nebo jiným aktivitám. Pokud je váš pes velmi obézní, začněte ho trénovat ve svižné chůzi, kterou den ode dne prodlužujte. Začněte třeba na třech kilometrech dvakrát denně a přidávejte každý den nějakých 100 metrů navíc. U dospělých psů, co mají jen lehkou nadváhu, se do toho můžete vrhnout po hlavě. Házejte psovi míčky, vytáhněte kolo, v zimě běžky nebo zapřáhněte psa za sáně a užívejte si pohybu do sytosti.

 

Najděte si parťáky

Pokud vás procházky samotné nebaví, najděte si kamarády, kteří uvítají při venčení společnost. Na internetu je mnoho kynologických diskuzí, a tam je snadné najít partu z vašeho okolí, na společné venčení. Nebo se přihlaste na kynologické cvičiště. Při takové lekci agility (psího parkuru) vydá váš chlupáč spoustu energie a ještě se naučí něco nového. A ve psí škole potkáte nové známé nebo dokonce budoucí kamarády, kteří s vámi po lekci ještě rádi půjdou na procházku. To pak kila půjdou dolů sama.

 

Voda nad zlato

Ke spalování tuků potřebuje tělo vodu. Dbejte tedy na to, aby měl pes neustálý přístup k čerstvé vodě. Také při zvýšené fyzické aktivitě by měl více pít. A vodní plochy představují skvělou alternativu či zpestření procházek. Máte-li psa vášnivého plavce, neváhejte a v teplých dnech ho berte k vodě. Plavání nejen spaluje mnoho kalorií, ale navíc je to pohyb, který nezatěžuje klouby a je vhodný i pro vyloženě obézní psy.

Za svého psa je zodpovědný jeho pán a tím, že ho nechá ztloustnout, mu nechtěně ubližuje a zkracuje mu život. Takže obrňte se silnou vůlí a pomozte svému psovi být štíhlým. Díky tomu s vámi prožije delší život, než kdyby nosil pár kilo navíc.

 

 

POZOR NA PAMLSKY

Ať už se psem cvičíte a odměňujete ho za jeho snahu pamlsky, nebo mu dáváte psí keksy během dne jen tak, právě zde může být původ jeho nadváhy. Pamlsky během dne ano, ale odečtěte je pak z večerní krmné dávky. Snažte se odměňovat co nejmenšími kousky a používejte co nejméně kalorické dobroty. Uvařte třeba mrkev v masovém vývaru, nakrájejte na kolečka, a máte nízkokalorickou odměnu. Při nákupu pamlsků se poraďte s veterinářem či prodejcem a sáhněte po balíčku s co nejnižším obsahem kalorií. Skvěle se při psí dietě hodí například pamlsky Candies, které jsou nízkokalorické.

 

KONTROLNÍ VÁŽENÍ

Je dobré po celý život psa sledovat jeho váhu. Minimálně při každoročním očkování postavte u veterináře psa na váhu. Budete tak vědět, jaká je jeho optimální váha a zda si ji během života drží. Při dietě psa važte pravidelně.

 

ŽIVOTNÍ ETAPY

Spotřeba energie se během života psa mění. V době růstu pes potřebuje zvýšené množství energie. Stejně tak tomu bude u březí a kojící feny, u jedince, který je ve velké fyzické zátěži, a také u toho, který je v zimě ustájen venku. Naopak ve stáří psova spotřeba energie klesá.

 

POZOR NA JOJO EFEKT

O takzvaném jojo efektu jste možná již slyšeli. A vězte, že se netýká jen lidí. I pes, který zhubne, kila opět nabere, pokud se vrátí do starých kolejí. Takže po tom, co se vám podaří psa dostat na ideální váhu, neusněte na vavřínech a dále hlídejte poměr příjmu a výdeje energie tak, aby si chlupáč získanou váhu udržel.

 

KASTRACE

Po kastraci pes vůbec nemusí ztloustnout. Tím, že tělo přestává produkovat některé hormony, mírně se sníží jeho potřeba příjmu energie. Pokud tomu přizpůsobíte krmný režim, váš chlupáč kastrací nenabere ani deko.

 

 

 

Psí kusy 1/2011, str. 34 - 37

 

Pozn.:

- To s kostmi mě pobavilo. Kosti zaprvé opět problém ohledně barvy, zadruhé od veterináře zákaz dávat Sabrymu kosti a to souvisí s tím zatřetí, dát Sabrymu jakoukoli kost, třeba i morkovou, kterou by měl pouze ohlodat, neohlodá. Z obavy, že by mu ji někdo sebral a sežral, ji téměř okamžitě spolkne, pokud se mu nedaří ji rozdrtit. Takže kosti mu nedávám, ale chrupavky ode mě dostává alespoň jednou za čtrnáct dnů.

- Jít se Sabrym v létě na celý den k vodě, stejně musím pro něj s sebou vzít misku na vodu a vodu. Aby se někde napil vody, musel by mít řádnou žízeň. Jediné pozitivum by bylo, že u vody je lepší vzduch, ale jak Sabryho, tak mě by do vody asi nikdo nedostal. Ani jeden z nás není vodomil a navíc, jakmile Sabry zjistí, že jdeme k vodě, bere raději nohy na ramena. Hodit mu míček do vody pro mě znamená, že si mám pro něj doplavat sama.

- Pamlsky Sabry dostává často - nejčastěji jako odměnu na zónovkách či při cvičení poslušnosti. Ale že bych mu dávala mrkvičku? To bych se mohla jít rovnou oběsit. Red merle psa mít opravdu nechci.

- Poradit se většinou s nikým nepotřebuji. Hlavní je koukat na složení a barvu pamlsku (tak jako u hamání) a z toho, co zbyde moc na výběr už není - no a pak záleží také na tom, jestli to Sabry bude chtít.

- Pamlsky Candie's - výborné, miluji je, ale Sabry, tak jako většina psů tenhle názor nesdílí. Tyto mlsky může však jíst úplně každý, jak lidé, tak zvířata. Neobsahují lepek, mají snížený obsah soli a tuků, nejsou chemicky konzervovány. Já osobně mám nejraději Candie's Crunch s karamelem a pak klasické Candie's s příchutí piškotu či ovoce.

- Kastrace. Sabry není kastrovaný, ale tady jsem si vzpomněla na svého kocoura Felixe. Toho jsme dali vykastrovat, ale tátovi se pak zdál "příliš hubený". Dopřával mu natolik, až jsem se zhrozila. Z mého miláčka Mazánka, britského kocoura, byla najednou téměř deseti kilová koule, jenž pomalu nadokázala ani chodit. Takže jsem mu nasadila "přísnou" dietu. Pochopitelně jsem neřekla: "Jsi tlusté, vyžrané prase, Nic nedostaneš.", chvíli to trvalo, ale nakonec se dostal na váhu 5 - 6kg.