Silvestr

 

S blížícím se koncem roku vzrůstají obavy majitelů psů, jak jejich chlupatý kamarád přečká silvestrovské veselí. Generálku si obvykle odbudou už na Mikuláše a podle reakce jejich mazlíků utíkají k veterináři, ať jim poradí, co dělat.

 

Velký hluk, který nadělají rachejtle a petardy vyvolává u psů různé reakce - někteří reagují tím, že zalézají, jiní se celí klepou, vyjí a štěkají. Pokud se nenadálého hluku leknou venku na procházce, hrozí nebezpečí, že se rozeběhnou bezhlavě pryč a můžou skončit třeba pod koly automobilů, nebo se dostanou do míst, kde to neznají a netrefí pak domů. Samozřejmě, že pracovní psi, jako jsou policejní či slepečtí, jsou trénovaní na to, aby je ani nenadálý hluk nevyvedl z klidu. Ti ostatní ale mohou reagovat nepředvídatelně.

 

Sedativa mohou dostat pouze ti zdraví! Jak tedy pomoci našemu psovi, aby přečkal Silvestra a ve zdraví a dobré náladě se dožil Nového roku? Někdy stačí psíka jen chlácholit a mluvit na něj, pustit mu nahlas televizi či rádio nebo třeba vodu ve sprše - zkrátka se snažit přehlušit venkovní rachot.

 

Pokud nic z toho nezabírá, je možné využít některý ze zklidňujících až sedativních přípravků, které jsou na trhu. Vždy po poradě s veterinárním lékařem a přesně podle jeho instrukcí. Nejpoužívanější je za poslední roky určitě lék Sedalin®. K dostání je ve formě tablet či gelu a to pouze ve veterinárních ordinacích.

Dávkování je v určitém rozmezí, takže je zapotřebí vyzkoušet, jaká dávka je pro vašeho chlupáče optimální. Začíná se vždy na dávce nejnižší - někteří psi na ni nezareagují vůbec, jiní jsou pěkně vláční a utlumení a na podněty z venku nijak zvlášť nereagují a to je to, čeho chceme docílit. Je proto vhodné třeba právě na Mikuláše, kdy není řádění tak intenzivní vyzkoušet, jaká dávka je pro vašeho psíka ta pravá a na Silvestra už máme jasno, kdy a v jaké dávce Sedalin podat. Při jeho použití je nutné dodržovat určitá opatření jako je například hladovka, aby nedošlo k případnému vdechnutí zvratků. Dále ponechat psíka na teplém pelíšku, aby během sedace nedošlo k podchlazení. Pokud chcete použít Sedalin, musí být váš chlupáč zdravý, nesmí trpět epilepsií ani žádným onemocněním srdíčka. Pokud toto vše dodržíte, je použití Sedalinu® bezpečné.

 

EXISTUJÍ I PŘÍRODNÍ DARY

A v posledních letech se na trhu objevují i preparáty, které jsou na bázi přírodní a mohou být použity i u rizikovějších pacientů. Mezi takové preparáty patří Aromapet® - plastová známka obsahující vonné látky extrahované z rostlin a fungující tedy na principu aromaterapie, která je u lidí široce využívaná. Plastová známka se umístí psovi na obojek a během čtyř týdnů se z ní pozvolna uvolňují éterické látky. Relaxační známka pro psy obsahuje olej levandule, majoránky zahradní, bazalky a sevillského pomerančovníku, které psa zklidňují a uvolňují. Pro dosažení optimálního účinku musí být přívěšek nošen na krku nepřetržitě.

 

Dalším takovým preparátem je D.A.P.®. Jde o produkt, který imituje vlastnosti přirozeného "dog appeasing feromonu", psího uklidňujícího feromonu, který vylučují kojící feny. Název D.A.P.® se vztahuje na tuto funkci, tedy feromon zabezpečující pocit jistoty, bezpečí a klidu. Účinná látka přípravku je striktně druhově specifická, což znamená, že nemá žádný vliv na jiné druhy zvířat a na člověka a může být tedy používaná bez obav v místnostech, kde se vyskytují jiné druhy zvířat a člověk. K dosažení optimálních výsledků doporučuje výrobce vložit DAP difuzér do elektrické zásuvky do místnosti, ve které se pes nejvíce vyskytuje, dva týdny před Silvestrem. V den ohňostrojů doporučují psa odpoledne nakrmit a nechat ho v zatemněné místnosti s jeho oblíbenými hračkami a nejlépe i v přítomnnosti majitele. Aby se necítil osamělý, doporučují také pustit hudbu.

 

 

 

 Psí kusy 1/2008, str. 28