Jedovaté potraviny

Jedovaté potraviny

Potraviny, které nesmíte nikdy dávat psům

I kdyby váš miláček sebevíc žebral, mohou pro něj být některé potraviny, které jsou pro nás pochoutkou, smrtelné.

 

Čokoláda

Čokoláda obsahuje kofein a podobnou látku teobromin. Obě látky mohou mít za následek vážné problémy se srdcem. Symptomy otravy závisejí na množství a druhu snědené čokolády. Obzvlášť nebezpečná je hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření. Malí psi mohou zemřít  už po snědení 20 až 30 gramů těchto látek. Při pozření menšího množství většinou dojde pouze k žaludečním a střevním problémům jako průjmu a zvracení.


Hrozny vína a rozinky

Americké centrum Animal Poisons Control Center (ASPCA) a britský institut Veterinary Poisons Information varují před podáváním hroznů vína a hrozinek. Konzumace hroznů vyvolala těžké symptomy otrav u psů: žaludeční křeče, zvracení a průjem. V některých případech došlo dokonce k selhání ledvin. Rozinky jsou dokonce ještě nebezpečnější, protože obsahují jedovatou látku v koncentrované podobě. Pro kočky jsou hrozinky a hrozny vína rovněž jedovaté.

 

Cibule (syrová, sušená i vařená)

Cibule obsahuje N-propyldisulfid a alylpropylsulfid, které jsou pro psy jedovaté. Už středně velká cibule může být pro psa nebezpečná. Toxické látky v cibuli mají na následek hemolýzu (narušení červených krvinek). K symptomům patří průjem a zvracení, později následuje anémie (chudokrevnost, bledé sliznice), anorexie (odmítání vody a krmení) a zrychlená tepová a dechová frekvence.

 

Česnek

Česnek rovněž obsahuje N-propyldisulfid. Při snědení většího množství česneku, ale i při podávání menšího množství má tato látka za následek životu nebezpečnou anémii (chudokrevnost).

 

Avokádo

Avokáda obsahují toxickou látku persin. Otrava většinou končí smrtí. Symptomy jsou poškození srdečního svalu, dýchavičnost, kašel a ascites (vodnatelnost).

 

Rizika podávání syrového masa

Podávání syrového masa je ve veterinární medicíně velice diskutované. Někteří majitelé chtějí dávat svým psům syrové maso, protože zastávají názor, že se jedná o nejpřirozenější způsob krmení. Syrové maso ovšem obsahuje bakterie, z nichž některé jsou pro naše miláčky smrtelné. První nedorozumění tkví v tom, že psi se nemohou nakazit salmonelou nebo bakteriemi coli. Psi těmito bakteriálními infekcemi onemocnět mohou a mohou na ně dokonce i zemřít.

Další nedorozumění spočívá v přesvědčení, že bakterie se usmrtí zmrazením. Zmrazením se totiž nezneškodní ani bakterie, ani jiné choroboplodné zárodky.

Na základě různých testů zjistila Tufts University School of Veterinary Medicine, že ve většině případů podávání syrového masa docházelo k deficitům u různých vitaminů a minerálů jako například vápníku, fosforu a esenciálních mastných kyselin. Mladá zvířata trpící nedostatkem vitaminu A pomaleji rostou, u starších zvířat vznikají deformace kostí a nervové nemoci.

Syrové maso obsahuje dobré i špatné bakterie, ale je bezpečnější přidávat k vařenému krmení probiotické enzymy než podávat syrové maso. K vyrovnání nedostatku vápníku při podávání syrového masa podávají někteří majitelé psů kosti - zde ovšem hrozí nebezpečí trávicích problémů včetně vnitřních zranění žaludeční sliznice a střev úlomky kostí.

 

Co nesmíme podávat:

- potraviny obsahující alkohol

- ořechy makadamové

- cibuli, cibulový prášek

- česnek v jakékoli podobě

- hrozinky nebo hrozny vína

- sůl

- potraviny slazené xylitolem

- ostře kořeněné potraviny

- avokádo

- čokoládu

- kávu

- tučné potraviny

- kynuté těsto

 

 

 

Minerva

Svět psů, 9/2008, str. 15