Otravy psů

 

Žijeme obklopeni různými jedy a toxickými látkami, které mohou u psů vyvolávat až život ohrožující onemocnění. Bohužel psi díky své povaze často konzumují nevhodné rostliny (amarylis, oleandr, rododendron,...), zbytky potravin (zkažené maso), různé chuťově atraktivní látky (nemrznoucí směs do automobilů), návnady (na hlodavce, slimáky), ale také léky (např. ibuprofen).

 

PŘÍZNAKY OTRAVY

Požití, vdechnutí nebo absorpce jedovaté látky může způsobovat nadměrné slinění, močení a vyprazdňování, zvracení, průjem, třesavku, nekoordinované pohyby, extrémní podrážděnost, depresivní stavy, obtížné dýchání, nechutenství, krvácení z nosu,  nervové záchvaty, rozšíření nebo zúžení zornic, snížení tělesné teploty apod. Diagnostika onemocnění jedy je obtížná, protože se jejich účinky neprojeví vždy okamžitě, naštěstí však u většiny jedů následují příznaky v řádu dnů po kontaktu. Pokud tedy máte podezření, že váš pes požil jedovatou látku nebo s ní přišel do kontaktu, spojte se co nejdříve s veterinářem! Nejste-li si jisti, zda šlo či nešlo o jedovatou látku, pro jistotu zavolejte na Toxikologické informační středisko 224 919 293 nebo 224 915 402, tam vám sdělí vše potřebné, v případě jedu doporučí postup pro jeho eliminaci.

 

PRVNÍ POMOC

Při podezření na otravu JE u psa NUTNÉ co nejdříve, nejdéle do hodiny po pozření jedu VYVOLAT ZVRACENÍ! Ale jen v případě otrav léky (s výjimkou uklidňujících), jedovatými rostlinami, zápalkami, čokoládou, olovem, pracími prášky, mýdlem či šampony, krémem na boty či jedem na hlodavce, slimáky a hmyz.

 

ZVRACENÍ NEVYVOLÁVEJTE:

když pes požil kyseliny, zásady, jako např. louh, nebo ropné produkry - benzin, naftu. V těchto případech mu podejte mléko nebo olej! Zvracení rovněž nevyvolávejte, pokud pes ztrácí vědomí, má křeče nebo je v šoku!

 

ČÍM VYVOLAT ZVRACENÍ:

podáním 1,5% peroxidu vodíku. V lékárně či domácí lékárničce je většinou k dispozici 3% roztok, který ředíme 1:1 s obyčejnou vodou. Vložením prstů vytvoříme z koutku pysku kapsu, do které peroxid pomalu naléváme. Ten protéká okolo zubů a pes jej stačí polykat, nebezpečí, že by látku vdechl, nehrozí. Dávka se řídí velikostí psa. Ovecně podáváme jeden decilitr peroxidu, pokud do 5-10 minut nezvrací, dávku opakujeme. Po odeznění dávivých příznaků  podejte psovi projímadlo, např. 15-30g jedlého oleje a následně 2-5 tablet živočišného uhlí, nejlépe ve formě prášku či rozpuštěné ve vodě. Pokud byl pes vystaven jedu pouze zevně, zabraňte mu v olizování těchto částí těla a snažte se je co nejdříve důkladně omýt vodou. Pokud se jed dostal do očí, co nejrychleji je vyplachujte vodou. Vždy kontaktujte veterináře! Pokuste se také zajistit vzorky podezřelého krmiva, případně jiných látek, zajistěte obaly od léků či pMVDrůmyslové chemie. Je-li to možné, vezměte k veterináři i vzorky poslední stolice, moči a zvratků. V žádném případě nepropadejte panice. Snažte se zůstat klidní, jako šéf smečky musíte být psovi oporou!

 

 

 

-Nej pes, číslo 7 - říjen 2011, str. 42 - 43

 

pozn: zvracení u psa by mělo jít vyvolat i několika lžícemi medu.