Parazité

 

Až třetinu všech dermatologických problémů tvoří pacienti s kožními problémy parazitárního původů. Nejčastější příčinou je zablešení, dále podle výskytu následuje zaklíštění, demodikóza, svrab u psů, dravčíkovitost a ušní svrab. S ostatními kožními parazity se setkáváme méně často.

 

Zablešení

Zablešení psů a koček je celoročním problémem se zhoršením koncem léta. Blechy zneklidňují, vyvolávají alergické kožní reakce a přenášejí další onemocnění (tasemnice). Zablešená kočka je zdrojem infekce „nemoci z kočičího škrábnutí“. Projevuje se bolestivým zduřením mízních uzlin, horečkami a vyžaduje antibiotickou terapii. Výsledky našeho výzkumu ukazují, že v České republice je asi 60% koček možnými nositeli této infekce. Kočky na rozdíl od lidí snášejí infekci bez jakýchkoli projevů onemocnění. Ochrana spočívá v zamezení zablešení koček.

 

Klíšťata

Tito nepříjemní parazité jsou v posledních letech aktivní celoročně, s výjimkou krátkého období tuhé zimy. Jejich výskyt vrcholí na jaře a na podzim. Klíště obecné se vyskytuje na celém našem území až do výšky asi 1000m. Přenáší řadu nebezpečných onemocnění. Psi a kočky mohou onemocnět stejně jako člověk, ale slouží také jako nositelé infekce. Účinek přípravků proti klíšťatům se projeví až po kontaktu tohoto nepříjemného parazita se srstí, kůží nebo nasátí krve ošetřeného zvířete, chovatelé poté nacházejí suchá – mrtvá klíšťata.

 

Demodikóza a svrab

Kožní onemocnění psů demodikóza souvisí s oslabenou imunitou pacienta. Na člověka není přenosná. Naproti tomu svrab psů, projevující se od počátku významným svěděním, je na lidi přenosný jako nepříjemné kožní onemocnění – pseudosvrab. Výskyt svrabů psů má v poslední dekádě stoupající tendenci. Svrab koček se naproti tomu vyskytuje zřídka, ale na člověka je rovněž přenosný.

 

Dravčíci

Dravčíci jsou drobní roztoči způsobující zvýšenou tvorbu lupů provázenou mírným svěděním u štěňat a koťat. Dospělá zvířata jsou nositelé bez příznaků. Dravčíci velmi snadno pronikají i přes několik vrstev oblečení a napadají člověka například při mazlení se štěnětem nebo kotětem. Kožní projevy u lidí jsou velmi svědivé.

 

Ostatní parazité

Zevní zvukovod koček a psů postihuje ušní svrab, u koček je příčinou zánětu zevního zvukovodu ze 40%, u psů je parazitární podíl na zánětech uší 5-10%. Ucho je bolestivé, svědí a může dojít i k perforaci bubínku. Riziko přenosu na člověka je minimální.

K dalším kožním onemocněním patří občas se vyskytující zavšivení. Původci jsou vyhranění na své hostitele a v žádném případě je nelze spojovat s výskytem vší u lidí.

Příčinou kožních změn u psů a koček mohou být i podkožní dirofilárie (vlasovci). Mohou se projevit zduřením kůže, různými bouličkami. Přenášejí je komáři. Postižení lidí po bodnutí nakaženým komárem je známo, nejbolestivější je dirofilárie ve spojivce.

Zevní parazité jsou velmi rozšíření, nakažení psů, koček a následně i člověka v podstatě není možné zabránit ani při nadstandardní péči o zvíře, častým česáním, koupáním apod. Jistou cestou je pouze komplexní přístup spočívající v aplikaci přípravků ve formě spot-on, které působí na vnitřní parazity (např. škrkavky), ale pokrývají i spektrum parazitů zevních.

 

 

 

Pes – přítel člověka 5/2009, str. 66