Poslušnosti záchranářů u vody a na sněhu

 

Každá disciplína začíná a končí hlášením psovoda rozhodčímu. Rovněž všechny cviky začínají a končí v základním postoji. U cviků poslušnosti je požadováno živé, temperamentní provedení s důrazem na ochotu psa k provádění cviků. Nejvyšší bodové hodnoty obdrží psi s radostným projevem a výraznou orientací na psovoda. Od psovoda je požadováno sportovní vystupování s tichými povely. Disciplína poslušnosti vodních i lavinových zkoušek se koná celá bez vodítka. Rozhodčí k provádění cviků nevydává dílčí povely, avšak psovod je povinen vyčkat na jeho souhlas se zahájením cviku. Pak již provádí každý cvik samostatně, ale s předepsanými dílčími pauzami v rozmezí tří sekund.

Disciplína poslušnosti pro zkoušky ZLP a ZVP je vzhledem ke specifickému prostředí, ve kterém se tyto zkoušky odehrávají, sestavena zcela bez překážek a spočívá v osmi cvicích, hodnocených v sedmi případech deseti body. V jednom případě je hodnota cviku stanovena na třicet bodů, je to proto, že je to základní cvik daného výcvikového směru. U ZLP se jedná o sledování trasy lyží psovoda a při vodních zkouškách o sledování trasy člunu. Používají se povely ústní, s výjimkou štěkání, kde může být současně použit i povel posunkový. Pokud je ale mezi nimi pauza, jedná se již o další povel. Prostor pro cviky lavinové poslušnosti může být uježděn, ale může být použit i čerstvě zasněžený terén.

 

Poslušnost pro zkoušky lavinových prací ZLP1, ZLP2, ZLP3

1

Chůze psa ve stopě psovoda na lyžích

30 bodů

2

Průchod rušnou skupinou  osob (siréna, klakson, zvon)

10 bodů

3

Polohy psa u nohy psovoda (sedni, lehni, vstaň)

10 bodů

4

Štěkání psa na rozkaz 10m vleže před psovodem

10 bodů

5

Plazení psa se psovodem nebo vedle jdoucího psovoda

10 bodů

6

Vysílání psa za chůze na cíl (skútr, saně) s přivoláním

10 bodů

7

Aport praktického předmětu (čepice) odhozeného pořadatelem

10 bodů

8

Odložení psa přes cviky 2 - 7 (psovod 30 kroků od psa - ve skupině)

10 bodů

 

 

Poslušnost pro zkoušky vodních prací ZVP1, ZVP2, ZVP3

1

Plavání psa při sledování trasy člunu

30 bodů

2

Průchod rušnou skupinou (siréna, klakson, zvon)

10 bodů

3

Polohy psa u nohy psovoda (sedni, lehni, vstaň)

10 bodů

4

Štěkání psa na rozkaz 10m vleže před psovodem

10 bodů

5

Plazení psa se psovodem nebo vedle jdoucího psovoda

10 bodů

6

Vysílání psa za chůze na cíl (člun na suchu) s přivoláním

10 bodů

7

Aport lana s uzlem odhozeného pořadatelem

10 bodů

8

Odložení psa přes cviky 2 - 7 (psovod 30 kroků od psa - ve skupině)

10 bodů

 

 

 

Chůze psa ve stopě lyží psovoda se provádí mimo prostor pro poslušnost a je odstartována výstřelem světlice ráže 9mm. Při zkoušce ZLP1 je vytyčena vzdálenost 100m, v ZLP2 200m a v ZLP3 300m. Pes sleduje psovoda na lyžích v odstupu 2m, větší vzdálenost je chyba. Vybočování z trasy, šlapání na lyže a příliš těsný zadní kontakt se psovodem může cvik zcela anulovat. Cvik je hodnocen výborně, pokud pes ze základního postoje u nohy na povel „dozadu“ zařadí za psovoda a bez vybočování jej sleduje celou trasu. Všechny další cviky jsou již prováděny bez lyží.

 

Sledování člunu – psovod nastupuje do člunu a pes zůstává sedět na břehu. Člun odplouvá, na povel psovoda vstupuje pes do vody a plaváním v odstupu asi 5m sleduje odplouvající člun. Při vstupu psa do vody zazní výstřel o ráži 9mm. Při zkoušce ZVP1 je bójkami vytyčena trasa člunu 100m, v ZVP2 200m a v ZVP3 300m.

 

Průchod rušnou skupinou osob – použité hluky musí být výrazné, dostatečné intenzity a probíhají po celou dobu průchodu skupinou tam i zpět s výjimkou střelby, která se koná při jiném cviku. Součástí skupiny je i psovod odloženého psa, který se s příchozím zdraví podáním ruky.

 

Polohy psa u nohy psovoda – každou ze tří poloh zaujímá pes v libovolném pořadí na zvukové povely dvakrát.

 

Vysílání na cíl se provádí za chůze, po úvodních 10 krocích, na vzdálenost 30 kroků. Po dosažení vzdálenosti je povolen povel k naskočení do člunu (sněžný skútr, saně) a po krátké pauze k přivolání.

 

Aport – po skončeném přivolání psa z vysílání provádí psovod se psem čelem vzad a pořadatel, stojící u trasy 10m od psovoda, odhazuje při ZLP předmět denní potřeby (čepice, šála) a při ZVP asi 0,5m dlouhé lano s uzlem k aportování.

 

 

Pes - přítel člověka 11/2009, str. 42-43