Příprava feny na krytí

Předem musím zmínit, že splněním posledního bodu k uchovnění vaší feny, ať je to výstava, rentgen, bonitace, zkouška atd., vaše chovatelské aktivity nekončí, ale naopak právě začínají. Před krytím je nutné přihlédnout ke spoustě okolností, které ovlivňují samotný průběh krytí, zdárné zabřeznutí a porod optimálního počtu štěňat (vzhledem k plemeni - ne zbožnému přání chovatele).

 

Poradí kniha

Psychika feny v době celého hárání a určení správné doby krytí hraje velmi důležitou roli, kterou začínající chovatelé podceňují. Už není na místě spolehnout se jen na chování sousedovic voříška za plotem a rádoby vstřícnému chování feny, které má za následek "šup do auta a hurá na krytí". Ona první svolnost feny ke krytí vůbec neznamená, že fena je schopná zabřeznout. Nemohu zde uvádět podrobný popis všech fází, ale ráda vás nasměřuji ke zdroji informací, je to nedávno vydaná kniha Průvodce psí reprodukcí autorů Romana a Renaty Kvapilových a také odborné konzultace v oboru reprodukce u MVDr. Aloise Lázničky, kde jsme novými klienty.

 

Pozor na stres

Jako jeden z problematických příkladů mohu uvést krytí mé první feny bordeauxské dogy, kde jsme s fenou absolvovali dvakrát vyšetření hladiny progesteronu v krvi, určili ideální dobu krytí, úspěšně nakryli (pro můj klid obden překryli) a fena porodila jedno zdravé štěně. Následné krytí s tímto psem nezabřezla a po změně krycího psa nezabřezla opět. Všemu předcházelo vyšetření, ochota ke krytí, stoprocentní zdravotní stav obou zvířat - navenek se vše zdálo v pořádku. Až na jeden zcela důležitý stav, fena v cizím prostředí (ač krytí chtivá) byla ve stresu, mírně zadýchaná, uši složené vzadu - prostě z mého nebyla v obvyklé pohodě jako vždy. Tyto stresové stavy mají u fen v drtivé většině případů za následek omezení nebo zastavení ovulace, a tím mnohem menší šanci na zdravé plné vrhy, které chovatel od své feny očekává.

Neříkám, že jediné, ale pro mě osvědčené, řešení jsem našla v tom, že jsem požádala majitele krycího psa, aby s ním přijel na krytí k nám domů. Fena byla tím pádem v co největší pohodě a výsledkem tohoto krytí byla tři štěňátka a následný vrh dokonce štěňátek sedm. Fena sice v době svázání mírně znejistěla, ale po samotném aktu již odpočívala v klidu ve svém pelíšku, a tudíž ji nečekala dlouhá cesta autem a stejně tak dlouhý stres.

Dále se držím pravidla, že feně v době hárání nijak razantně neměním zavedený denní režim, krmení, zatížení, ale spíš naopak ji trošku "šetřím".

 

Vyplatí se aklimatizace

Další příklad, kdy feena, jindy s plně početnými vrhy, porodila jen tři štěňata: bylo to v době, kdy jsme kryli po 1100km dlouhé cestě a vše bylo zřejmě uspěchané. Tady bych opravdu doporučila majiteli feny, aby si zajistil v místě krytí nocleh, přijel s fenou o den dva dříve, a tím jí dal čas na aklimatizaci a odpočinek před samotným krytím. Jistě se to při takovém, značně nákladnějším, zahraničním krytí vyplatí. Jistě se i toto dá spojit s menší dovolenou a poznáním nových zemí.

A jako poslední příklad nezabřeznutí feny tentokrát uvedu situaci, kdy krytí i překrytí proběhlo v pořádku, ale pes byl tou dobou léčen antibiotiky, a toto jsem se dozvěděla až na místě. Dnes jsou již na trhu léky, které na toto vliv buď nemají, nebo ho mají jen velmi malý, popsaný případ se stal v dobách mého začátku chovatelství, kdy nebyl velký výběr nejcitlivějších léků.

Doufám, že těchto několik příkladů začínajícího chovatele neodradí, budu ráda, když se jim díky těmto získaným znalostem vyhnou a dočkají se od svých chovných fen krásných potomků. V mém případě bylo pár neúspěchů v porovnání s tím, kdy vše probíhalo v naprostém pořádku, zanedbatelným procentem, a nyní se již těším ze čtvrté generace odchovů.

 

 

 

Magda Moravcová

CHS Ballotada

Pes - přítel člověka, 2/2009, str. 56