4. Agility Collie Cup 25. 8. 2013

místo:         Ratenice

rozhodčí:    Kateřina Lerlová (CZ)

 

jump:        6V (2. DK)

agi:            21BO (5. DK)

družstva:   tým CHLUPÁČI - 2. místo dlouhosrstých kolií

 

 

 

Zásluhou Vilemíny Kracíkové a ZKO Simire Ratenice se koliáci po dvou měsících od Mistrovství ČR kolií v agility setkali na 4. Agility Collie Cupu. Soudcovala mladičká rozhodčí Kateřina Lerlová.

Účast dlouhosrstých kolií byla ve srovnání s mistrovstvím téměř stejná (oproti loňskému Agility Collie Cupu dvojnásobná), krátkosrstých kolií čtyřnásobná. Byly tedy dva týmy dlouhosrstých a dva týmy krátkosrstých kolií. 

 

Báječnou, uvolněnou atmosféru kazilo jen počasí a nedostatek jídla v kantýně. Ráno byla zatažená, ocelově šedá obloha, pak přišly přeháňky se slabým deštěm a nakonec se spustil pořádný lijavec. Pro čtyřnožce a Pavlu Bártovou bylo parádních 16°C, ale ostatním byla zima (hlavně při pohledu na Pavlu Bártovou v tričku s krátkým rukávem).

 

Prvním během byl jumping. Po třetí překážce - skočce se musel pes buď stáhnout (páníček běžel po levé straně tunelu), nebo vytlačit (páníček běžel po pravé straně tunelu). Vypadli zde Jana Sucháčková s Roníkem a Martina Burdziková s Foxem. Obě si chtěly psa stáhnout, ale bohužel jim se líbil více modrý tunel než ten žlutý. Právě psovod, který běžel na jistotu, psa vytlačoval, ale za tunelem mohl očekávat srážku.

Další trošku větší úskalí tohoto parkuru bylo na posledních třech překážkách. Asi nejideálnější možnosti řešení:

1) Stihnout být mezi předpředposlední a předposlední překážkou dříve než pes, udělat zde "francii" nebo "čelo" a stáhnout psa kolem pravé bočnice.

2) Doběhnout k levé bočnici předpředposlední skočky a na předposlední skočku stáhnout psa nejlépe "top spinem" kolem levé bočnice.

3) Na předpředposlední překážce mít psa po pravé ruce, následně si ho poslat před sebou na skočku a stranovými povely ho stáhnout kolem pravé bočnice.

 

Druhé se běželo agility. První problé,m nastal u třetí překážky - tunelu pod kladinou. Pes, jenž má raději zónové překážky než tunely, se musel pohlídat. Po tomto krátkém rovném tunelu následoval slalom a ti, kteří ho nemají zvládnutý, zde většinou získali odmítnutí, protože psovod se musel téměř přetrhnout, aby stihl být na pravé straně slalomu dříve, než se k němu dostal čtyřnohý přítel.

Další menší krizovka byla mezi překážkami 9 a 10. Za devátou překážkou chtělo psa stáhnout nejideálněji "čelem" , popřípadě "francií" do tunelu. Pokud se málo stáhlo nebo nestáhlo vůbec, pes běžel rovně na jinou překážku. Zde vypadla třeba Evička Chrastná se Zorkou.

Zajímavé bylo, že spousta psů, přeskakovala sestupnou zónu na áčku a mnoho chyb bylo i na sestupné zóně kladiny. Hned za kladinou se točilo do tunelu a tak spousta páníčků, kteří dělají na kladině sbíhané zóny, nedovedlo psa až na konec kladiny z obavy, aby pes neskočil skočku naproti kladině.

 

Naposledy se všichni na start postavili v agility družstev. Při prohlídce jsme se zasekli na překážkách - skočkách 10-13. Nabízela se zde spousta způsobů, jak toto problematické místo řešit, jen si vybrat. Každý si situaci vyřešil jinak a to více či méně úspěšně. Některým se podařilo parádně a v pěkné rychlosti prokličkovat, bohužel jiní zde skončili. Například u běhu Zuzany Říhové s Gastonem jsme zjistili, že zde není zrovna ideální použít klasický "top spin". Pavla Bártová udělala částečný "top spin", ale už si nestáhla a nepohlídala Codyho. Oba dva týmy to stálo diskvalifikaci.

 

 

A jak to tedy dopadlo?

 

Výsledky jednotlivci

 

Absolutní vítěz

Pavla Bártová & Cody z Josefovské pevnosti

(poprvé v historii konání Cupu se jím stala dlouhosrstá kolie)

 

  Dlouhosrsté kolie   Krátkosrsté kolie
1. Pavla Bártová & Cody z Josefovské pevnosti (Cody) 1. Monika Vosyková & Maggie May Cinnaberry's (Maggie)
2. Iva Všetečková & Sabres Blue Horny Vlčí žleb (Sabry) 2. Dagmar Laníková & En Ten Týky Nirreterrit (Elfík)
3. Olga Sidimáková & Baron Brit Ronna Bohemia (Brit) 3. Kristýna Růžičková & Nightfall Natalain (Odie)
4. Klára Fremutová & Belle Etoile D'Or De Cabrenysset (Etinka) 4.-5. Ivana Růžičková & Cole Grenay (Vigo)
5. Jana Sucháčková & Right Boy Noko Bohemia (Roník) 4.-5. Michaela Štemproková & Caynne of Bohemia Balada (Kejny)
6. Klára Fremutová & Evanescent Love Leawrey (Ivča) 6. Zuzana Říhová & Bandar - Šáh Bila Kaífa (Gaston)
7. Eva Chrastná & Camelot Princess Noko Bohemia (Zorka) 7. Štěpánka Pavlíčková & Cik Cak Leneli (Barney)
8. Martina Burdziková & Embers Leawrey (Fox)    

 

 Veteráni

1. Ivana Růžičková & Escape Krásná louka (Skip)

- krátkosrstá kolie

2. Klára Fremutová & Becomes to you Leawrey (Ted)

- dlouhosrstá kolie

 

 

Výsledky družstev

 

Dlouhosrsté kolie Krátkosrsté kolie
1. Klub řváčů 1. Kraťandy 1
Etinka, Fox, Ivča, Zorka Barney, Maggie, Odie, Vigo
   
2. Chlupáči 2. Dav to ví pankáči
Brit, Cody, Roník, Sabry Elfík, Gaston, Kejny
   
       
Celkově
1.Kraťandy 1
2.Klub řváčů
3.Chlupáči
4.Dav to ví pankáči

 

>>fotky a videa<<