Průvodce krmením

Buďte při koupi psího krmiva stejně kritičtí jako při koupi svých potravin. Vždyť jde o blaho vašeho nejlepšího přítele. Krmivo ovlivňuje všechny vnitřní orgány psa, kosti, zuby i stav srsti.

Zásadně si všímejte data trvanlivosti a údajů o obsahu. Čím jsou tyto údaje nepřesnější, tím kritičtěji byste měli produkt posuzovat. Často je například prohlášení o přidaných přísadách předepsáno pouze pro konečný produkt. Antibiotika, hormony, pesticidy a konzervační prostředky obsažené v přípravných produktech uváděny nejsou. Pokud je na obalu malým písmem vytištěn pojem přísady EHS, mohou se za ním skrývat mimo jiné antioxidanty jako ethoxiquin, BHA (E320), BHT (E321), které jsou v lidské potravě zakázány nebo silně omezeny kvůli své nebezpečnosti. Proto byste měli dbát přinejmenším na to, zda výrobce uvádí, odkud pochází použité maso. Jedině tak si můžeme být jisti, že váš miláček nedostane žádné nekvalitní zbytky z jatek.

Takové přísady moho vyvolat nemoci jako alergie, poškození jater a ledvin nebo poruchy plodnosti.

Všímejte si množství dusitanu sodného, hlavně u psů s nemocným srdcem je jeho obsah na pováženou.

Důležitou roli hraje i poměr bílkovin a uhlovodanů, tady potřebují psi s diabetem vysoký obsah bílkovin oproti nízkému obsahu uhlovodanů. Dbejte i na to, aby potrava obsahovala hlavně kvalitní živočišné bílkoviny. Pokud si nejste jisti, měli byste si o výběru krmiva pro svého psa promluvit s veterinářem. Ten dobře zná zdravotní stav vašeho čtvernožce a může vám poskytnout cenné tipy.

 

Jakým množstvím mám psa krmit?

Mnozí majitelé psů naplní misku krmením, ať se jedná o granule, nebo konzervy. Abychom si mohli být jisti, že pes dostává správné množství krmiva a tím i dostatek vitaminů a minerálů, měli bychom dodržovat doporučení ke krmení. Často postačí i menší množství krmiva. Pokud si nejsme jisti, zeptáme se veterináře.

Pes má správnou hmotnost, když se mu dají nahmatat žebra, ale nejsou vidět. Pokud se musíme prohmatat tlustou vrstvou sádla, je náš čtyřnohý přítel příliš tlustý.

 

Jak vybrat správné krmivo pro svého psa

Jedna z nejčastějších otázek, kterou kladou veterinářům novopečení majitelé psů, zní: Čím mám krmit svého psa? Veterinární vysoké školy a krmivářský průmysl vypracovaly mnoho studií a teorií, a přesto neexistuje žádný jasný návod ke krmení, který by platil stejnou měrou pro všechny psy. Krmení je tak rozsáhlá oblast, že by naplnila několik kapitol v knize.

I kdybychom se zeptali dvou veterinářů, dostali bychom určitě dvě různé odpovědi. Údaje o krmení na jednotlivých obalech představují jen doporučení, která jsou často dokonce velmi dobře míněna. Leckterý pes při doporučeném množstvípřesto začne přibírat na váze. Pak je třeba najít vlastní míru. Pokud by čtvernožec stále více tloustl i navzdory minimálním dávkám krmiva, je třeba přejít na dietní krmivo. Samozřejmě bychom měli předem objasnit příčinu ve spolupráci s veterinářem.

Krmivo v konzervách obsahuje často více bílkovin než granule, kvalitní krmivo má větší hustotu kalorií. U kvalitních granulí je doporučováno menší množství ve stovnání s méně kvalitními. Dbát bychom měli i na zdroje bílkovin. Pokud je na obalu uvedeno jehněčí, tuňák, kuřecí, losos nebo hovězí, lze dát tomuto krmivu přednost před tím, u něhož je jako zdroj bílkovin uváděno pouze maso a ryby. Vedlejší živočišné produkty, maso, kosti a živočišná moučka by neměly být primárním zdrojem bílkovin. Zdroj rostlinných složek by měl být přesně uveden, zde by nemělo stát jen "vedlejší produkty z výroby obilí". 

Někteří výrobci nemají žádná tajemství a uvádějí na svých výrobcích velmi podrobné údaje o obsahu. To je důležité hlavně u psů s alergiemi, aby bylo možno vyloučit nesnášenlivost.

Pokud se zdají údaje o obsahu příjemné i pro lidskou chuť a výrobek neobsahuje konzervační látky a barviva, nemůžeme rozhodně udělat chybu, pokud takové krmivo koupíme.

 

Genová technika u krmivových přísad

Různé přísady a enzymy používané do krmiv se dají vyrábět s pomocí geneticky změněných mikroorganismů. Jedná se například o vitamin B2, vitamin B12 nebo biotin, různé aminokyseliny jako lysin, methionin nebo threonin, enzymy jako fytáza, celuláza, xyalanáza, glukanáza a amylázy a barvivo betakaroten.

 

Jednotlivé druhy hotového krmiva

Hotové krmivo se prodává v různých podobách. Každý z hlavních typů krmiva má své výhody a nevýhody.

- Granule jsou vyrobeny ze stejných přísad jako krmivo v konzervách nebo vlhké krmivo, je z nich jen odstraněna vlhkost. Má delší trvanlivost, jsou tvrdé a křupavé. Vůně  je pro člověka příjemná a tvrdost krmiva pomáhá předcházet vzniku zubního kamene. Pro psy s akutními zubními problémy jsou granule méně vhodné. Granule jsou ve srovnání s konzervami levnější. Důležité je, aby měl pes vždy k dispozici čerstvou vodu, jelikož její potřeba je příjmem granulí zvýšena.

- Krmivo z konzerv mají psi rádi, obsahuje hodně vody (75 až 80 procent), ale proto se také rychleji kazí. Porcované mističky jsou nejvhodnější pro malé psy, ale jsou relativně drahé. Krmivo z konzerv je vhodné pro starší a nemocné psy.

- Vlhké a měkké krmivo se žvýká snáze než granule. Vzhledem se podobá granulím, ale není z něj odstraněna veškerá vlhkost. Je ideální na odměňování.

- Přírodní krmivo

Přírodní krmiva nemusí být bezpodmínečně lepší než jiná. I zde bychom si měli pečlivě přečísst údaje o obsahu.

- Vaření pro psa

Kdo chce raději vařit sám, měl by si k tomu pročíst odborné knihy a také si promluvit s veterinářem. Pokud máme sami vyrábět skutečně optimální krmivo, potřebujeme základní vědomosti. Nedostatečný nebo nadměrný přísun vitaminů a minerálů má za následek vážná onemocnění. Neměli bychom také podávat výlučně maso, protože to může mít za následek deficit vápníku. Vlk žere kořist i s obsahem žaludku a tím získává mimojiné i surovou vlákninu, která je velmi důležitá pro trávení. Naši psi jsou rovněž odkázáni na tyto přirozené pomocníky trávení.

- Když váš pes žere výkaly

Mnozí psi s oblibou žerou koňské nebo kravské exkrementy. Výkaly býložravců, obzvlášť koní, představují pro psy jakési potravinové doplňky. Koně stráví jen asi polovinu svého krmení, koňské kobližky proto mají bohatý obsah vláknin a minerálů.

 

Příznaky nesnášenlivosti

- Nechutenství

- Svědění

- Zvýšený příjem vody

- Časté močení

- Apatie

 

 

 

Minerva

Svět psů, 9/2008, str. 08-09